Známe vítěze letošního ELBE DOCKu i Ceny Pavla Kouteckého

Festival je u konce, ozvěny mohou začít.

Mezinárodní filmový festival ELBE DOCK vyhlašuje vítěze hned dvakrát, a to během zahajovacího večera i slavnostního zakončení. Cena Pavla Kouteckého byla letos udělena posedmnácté. Cena ELBE DOCK je o pár let mladší, protože aktuálně proběhl šestý ročník festivalu.

Nejprve porota, ve složení Barbora Námerová, Benjamin Tuček a Klára Vlasáková, ocenila nejlepší české dokumentární první či druhé filmy tvůrců, a to jak v celovečerní, tak krátkometrážní sekci. Cenu Pavla Kouteckého si v kategorii celovečerních dokumentů odnesl režisér Tomáše Kratochvíl za snímek Pongo Calling. V krátkometrážní sekci získal ocenění audiovizuální projekt režisérky Sarah Lomenové Serpentis. Zvláštní uznání putovalo na konto experimentální audiovizuální eseje Krajina popela režisérky Elišky Plechatové.

Vyvrcholení soutěžní přehlídky nejlepších krátkometrážních filmů ze střední Evropy na sebe nenechalo dlouho čekat. Na slavnostním zakončení 6. ročníku Mezinárodního filmového festivalu ELBE DOCK porota (filmová producentka Karolína Davidová, umělecká ředitelka KUKI Young Short Film Festival Monica Koshka-Stein, ředitelka festivalu LICHTER Filmfest Frankfurt International Johanna Süß a výkonná producentka a dramaturgyně festivalu Young Film Fest Kateřina Šafaříková) odhalila, který krátkometrážní snímek získal cenu ELBE DOCK. Z prvenství se radovala režisérka Joanny Rój za kraťas Sen strýčka Vakha. „Porota tímto děkuje režisérce filmu za citlivý portrét skromného člověka, který se navzdory tragické životní ztrátě nadále stará o sebe i o svá zvířata s láskou a vytrvalostí. Sen strýčka Vakha je vizuálně podmanivý a do detailu propracovaný dokument natočený s úctou ke svému protagonistovi,“ odůvodnila svůj verdikt porota.

Mezinárodní filmový festival ELBE DOCK je sice oficiálně ukončen, ale již za pár dnů startují pražské festivalové ozvěny. Od 13. do 16. září budou moci diváci v Kině Kavalírka zhlédnout výběr krátkých soutěžních filmů ze střední Evropy, celovečerní dokumenty i evropské debuty. Z programu jmenujme např. snímek Butterfly Vision ukrajinského režiséra Maksyma Nakonečného či film Elaha režisérky Milena Aboyan.

(Foto: ELBE DOCK)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací