Festival ELBE DOCK končí. Nebo ne?

ELBE DOCK – ENDE DOCK – BOO

Organizátoři Mezinárodního filmového festivalu ELBE DOCK odhalili nejen náplň letošního ročníku, ale i název, který může nejednomu divákovi a návštěvníkovi zamotat hlavu. ELBE DOCK – ENDE DOCK – BOO. Slovíčko ENDE opravdu znamená konec, ale i nový začátek. Co nás tedy čeká?

Od 4. do 8. září 2024 proběhne festival ELBE DOCK v Ústí nad Labem a Drážďanech v obvyklé podobě. Již posedmé budeme moci zhlédnout nejlepší krátkometrážní snímky ze střední Evropy nominované na Cenu ELBE DOCK. Vytvořena je i nová soutěžní sekce zaměřující se na filmy od tvůrců ze skandinávských zemí. Udělovat se bude i Cena Pavla Kouteckého. V rámci 18. ročníku se o trofej utkají české dokumentární snímky v celovečerní i krátkometrážní sekci. Děj snímků se zabývá tématem mezinárodní politiky a silných životních příběhů.

Odlehčení naservíruje sekce plná bizáru. Vidět budeme moci Českou sodu 2.0 (včetně dosud neviděného nového čtvrtého dílu), celovečerní debut tvůrce Rubena Östlunda Mongoloid s kytarou, krátkometrážní film Scéna z mého života č. 6883, film V Bruggách od režiséra Martina McDonagha, snímek Od marca do mája režiséra Martina Pavola Repky a mnoho dalšího.

Chybět nebude ani bohatý doprovodný program čítající tradiční rodinný a dětský den, nevšední hudební vystoupení, organizované procházky po Ústí nad Labem a nově také SWAP s oblečením.

ELBE DOCK umožní návštěvníkům prozkoumat nové prostory. Významná část festivalu se odehraje v prostorách bývalého nonstopu Ještěrka. Neodmyslitelné worshopy (FILM INN WORKSHOPY pro filmaře ze zemí V4) se budou konat v bývalém fitku Amazonka. O kino Hraničář a umělecký prostor GEH8 ovšem nepřijdeme.

A co nás čeká příště? To zatím organizátoři tají. Jen naznačují, že slovíčko ENDE v názvu znamená opravdu konec, ale i nový začátek. A dodávají: „V budoucnu se festival představí v inovativním formátu, který přinese čerstvé zážitky a nezapomenutelné momenty. Nové přístupy, nové místo konání, rozšíření programové nabídky – to vše a mnohem více čeká na návštěvníky budoucího ročníku festivalu ELBE DOCK.“ Na to, co se skrývá pod pojmem BOO, si budeme muset ještě chvíli počkat.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací