37. Finále Plzeň zahájí film Rok vdovy s Pavlou Beretovou v hlavní roli

Větší prostor dostanou ženy.

Začátkem podzimu se již tradičně v Plzni odehraje festival Finále Plzeň zaměřující se na to nejlepší z české filmové, dokumentární, televizní, internetové a studentské tvorby. Letošní, 37. ročník (20. až 25. září), přinese nejen oblíbené sekce, klání o Zlaté ledňáčky, exkluzivní premiéry a předpremiéry, ale i několik novinek.

Zahajovacím filmem 37. Finále Plzeň bude celovečerní hraný debut režisérky Veroniky Liškové s názvem Rok vdovy s Pavlou Beretovou v hlavní roli. Filmy a jejich tvůrci budou bojovat o cenu Zlatý ledňáček. Celkem se o trofej utká 9 filmů v kategorii nejlepší hraný nebo animovaný film, 9 snímků v soutěži dokumentárních filmů, 10 projektů v kategorii seriálová tvorba, 4 televizní či internetové počiny v oblasti film a minisérie a 12 krátkometrážních studentských snímků.

Našlapaný program přinesou i oblíbené sekce. V rámci ZOOM se Finále zaměří na pobaltskou kinematografii a ve spolupráci s filmovým festivalem v Cottbusu a festivalem Maxe Ophülse v Saarbrückenu budeme moci zhlédnout výběr celovečerních a krátkých snímků talentovaných německých režisérů a režisérek, které zaznamenaly úspěch i za hranicemi Německa.

Připravena je i nová sekce Ženy a film. „Když jsme se někdy záhy po minulém ročníku začali v rámci festivalu bavit, že bychom rádi poskytli větší prostor zajímavým českým filmařkám různých profesí, bylo nasnadě spojit síly s Girls in Film. Jejich podpory začínajícím filmařkám si nesmírně vážíme, myslím, že se jim podařilo vytvořit kolem sebe sebevědomou komunitu filmových profesionálek, a měli jsme velkou radost, že se spoluprací s Finále souhlasily,” prozradila umělecká ředitelka Finále Lenka Tyrpáková. Seznámit se tak budeme moci s tvorbou pěti umělkyň, kterými jsou kameramanka Klára Belicová, režisérka Diana Cam Van Nguyen, herečka Alžběta Malá a producentky Julie Marková Žáčková a Dagmar Sedláčková.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací