Energický a odvážný festival Kino Brasil nabídne kvalitní filmy i bohatý doprovodný program

Víte, kdo nebo co je Acuã?

Jedná se o ptáka, se kterým se pojí jedna pranostika. Lidé věří, že Acuã svým hlasitým voláním ohlašuje příchod bouře a deště. Tento tvor je součástí letošního plakátu festivalu Kino Brasil, kde se rozhlíží nad suchou planinou. A právě sucho a vliv klimatu na kulturu patří k letošním zásadním tématům, kterým se bude program festivalu zabývat.

Volba tohoto tématu nebyla náhodná, protože sucho má na brazilskou kulturu výrazný vliv, zejména v severovýchodní oblasti země, známé jako Nordeste. Kino Brasil přináší nejen nový plakát, ale i celou novou vizuální identitu odrážející energičnost a odvážnost festivalu.

Kino Brasil sice proběhne od 31. října do 3. listopadu, ale letošní rok přinese i předpremiérové projekce a bohatý doprovodný program, a to již od 15. října. Tzv. filmovým „předskokanem“ bude brazilská černobílá klasika Vyprahlé životy (29. 10.). Samotný festival dále promítne snímek Portrét jistého Orientu, drama Pureza, dokument Portréty přízraků a další tituly.

“Drama je přeci žánr, který dokáže obejmout i humor nebo napětí. A ano, Brazílie produkuje spousty kvalitních dramat. My se zaměřujeme především na kvalitní filmy. Mě osobně si filmy získaly tím, že mě na chvíli opravdu přenesly do Brazílie, kterou mám tolik ráda a zaujalo mě i jejich poselství. Je úžasné, jak nám někteří filmaři dokáží zprostředkovat skutečnost, zachytit ji v její poetičnosti i ryzosti a zanechat v nás silný dojem. To jsou potom nádherné zážitky,“ svěřila se dramaturgyně Kina Brasil Gábi.

Z doprovodného programu se můžeme těšit na přednášku s názvem Veronika Lálová: Ze StarDance až na karneval v Rio de Janeiru (22. 10.), degustaci pochoutek připravených brazilským šéfkuchařem ze Severovýchodu Brazílie (24. 10.), bubenický workshop (27. 10.) a mnoho dalšího.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací