Připomeňme si filmy Tima Burtona: Od Beetlejuice po Dumba

Muž dvaceti filmů.

Ano, přesně za tolika snímky stojí Tim Burton (na seznamu však najdete o jeden film navíc). Proslavil se jako režisér dvou Batmanů, Střihorukého Edwarda, Mrtvé nevěsty, Ospalé díry nebo Alenky v říši divů a dalších ikonických děl. Rád spolupracuje s herci jako jsou Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Michael Keaton, Eva Green, Danny DeVito, Catherine O’Hara nebo třeba Winona Ryder. A jeho příběhy jsou často doplněny o hudbu Dannyho Elfmana. Burton se vyznačuje specifickým stylem sobě vlastním a jeho žánr je zkrátka ten burtonovský – temný a zároveň barevný, v jeho příbězích vystupují výstřední postavy s výraznými make-upy a kostýmy v ještě výraznějším prostředí.

A zanedlouho má do kin vstoupit jeho dlouho očekávané pokračování snímku Beetlejuice, které bude Burtonovým 20. celovečerním režijním počinem. Připomeňme si tedy jeho obsáhlou filmografii, která se rozepíná po téměř 30 let.

PEE-WEEHO VELKÉ DOBRODRUŽSTVÍ (1985)

Burtonův celovečerní debut zanedlouho oslaví 30. let od vstupu do kin. Jednalo se o Peew-Weeho velké dobrodružství, díky kterému později odstartoval seriál Pee-Wee’s Playhouse. Snímek zaznamenal zrození Pee-Weeho Hermana, přerostlého chlapce se sportovním sestřihem, rtěnkou a scvrklým flanelovým oblekem, který žije ve svém bizarním domově vcelku idylickým životem. Titulní role se zde ujal Paul Reubens, pro nějž se brzy stal Pee-Wee ikonickým a stálicí amerických domovů.

BEETLEJUICE (1988)

Beetlejuice – Burtonův ikonický snímek, který se letos po 36 letech dočká pokračování. Hlavně neříkejte 3x po sobě jméno tohoto titulního výstředního démona a všechno bude v pořádku. To však neví nedávno zesnulý manželský pár Adam a Barbara Maitlandovi. Ti si totiž najmou tohoto samozvaného bioexorcistu, aby vyděsil rodinu Deetzových, která se jim nastěhovala do domu. Jenže Beeltejuicova přítomnost záhy rozpoutá chaos, v jehož centru dění se ocitne mladičká Lydia Deetz. V hlavních rolích se zde proslavili Michael Keaton a Winona Ryder.

BATMAN (1989)

Keatonova spolupráce s Burtonem pak pokračovala o rok později v jeho adaptaci Batmana. Ve slavné osmdesátkové iteraci příběhu o netopýřím muži se proti Keatonovi v titulní roli objevil Jack Nicholson jako Jack Napier/Joker. Nicholsonova verze Jokera patří dodnes mezi jedny z fanouškovsky nejoblíbenějších a snímek mezi Batmanovské klasiky.

STŘIHORUKÝ EDWARD (1990)

Jeden z nejpopulárnějších Burtonových snímků vypráví příběh o lidskosti, lásce a porozumění z pohledu člověka, který může být vnímán jako monstrum díky svým znetvořeným rukám. Střihoruký Edward také zaznamenal počátek Burtonovy dlouhodobé spolupráce s Johnnym Deppem.

(Foto: Pee-Weeho velké dobrodružství – Warner Bros., Beetlejuice – Warner Bros. Pictures, Batman – Warner Brothers, Střihoruký Edward – 20th Century Fox)

BATMAN SE VRACÍ (1992)

Michelle Pfeiffer jako Catwoman, Danny DeVito jako Tučňák nebo Christopher Walken jako Max Shreck a mnozí další – tak hvězdně obsazené bylo pokračování Batmana s Michaelem Keatonem. V něm musí Batman zastavit Tučňáka v jeho plánu na ovládnutí Gothamu, k čemuž využívá obchodního magnáta Maxe Shrecka. A do toho spřádá své vlastní plány Catwoman. Netopýří muž má zkrátka plné ruce práce.

UKRADENÉ VÁNOCE (1993)

Byť se nejedná o Burtonův režisérský počin, tak se na seznamu sluší zmínit i Ukradené Vánoce, neboť se na nich Burton podílel nejen jako producent, ale stojí také za jejich knižní předlohou. Snímek, který už od svého uvedení balancuje na pomezí halloweenského filmu a vánoční pohádky, se zaměřuje na Jacka Skellingtona. Ten vládne děsivému městečku Halloween. Jednoho dne však objeví Vánoční město a rozhodne se… no, unést Santu a převzít Vánoce! Film je plný ikonických písní z pera Dannyho Elfmana a animací režiséra Henryho Sellicka.

ED WOOD (1994)

Tim Burton zabředl i do světa životopisných dramat, a to se snímkem Ed Wood. Neotřelý skutečný příběh se zaměřuje na nejhoršího režiséra všech dob jménem Ed Wood. V titulní roli se tu objevuje Johnny Depp, ve vedlejší roli jako Bela Lugosi pak Martin Landau, který za svůj výkon obdržel dokonce Oscara.  

MARS ÚTOČÍ! (1996)

Jak již název napovídá, snímek se zaměřuje na mimozemskou invazi planety Země. Marťané zde po svém příchodu začnou zabíjet pozemšťany – zvesela a s nevídanou vynalézavostí. Zdá se, že dny lidstva jsou sečteny – tedy až do chvíle, kdy Richie Norris přijde na to, že jedinou účinnou zbraní proti Marťanům je Indiánská píseň lásky v podání Slima Whitmana. Možná, že se lidstvu přece jen podaří přežít. Burtonova sci-fi komedie nabízí skutečně hvězdné obsazení, které čítá jména jako Jack Nicholson, Glenn Close, Annette Bening, Pierce Brosnan, Danny DeVito, Martin Short, Sarah Jessica Parker, Michael J. Fox, Tom Jones, Natalie Portman nebo třeba Jack Black.

OSPALÁ DÍRA (1999)

Druhá spolupráce Johnnyho Deppa a Tima Burton nás zavede do světa Ospalé díry, která se inspiruje stejnojmennou knižní předlohou. V ní sledujeme hlavního hrdinu Ichaboda Crana, mladého konstábla, který trvá na důkladném vyšetření případů a sám vymýšlí nové postupy. To se nelíbí jeho nadřízeným, a tak ho pošlou do vesnice Ospalá díra, kde došlo k řadě vražd, které má údajně na svědomí tzv. bezhlavý jezdec. Crane začne řešit jednotlivé vraždy a postupně zjišťuje, že všechny oběti měly nějaké společné tajemství.

(Foto: Batman se vrací – Warner Bros. Pictures, Ed Wood – Touchstone Pictures, Mars útočí! – Warner Bros., Ospalá díra – Paramount Pictures)

PLANETA OPIC (2001)

Mezi Burtonovy ikonické filmy pak beze sporu patří i jeho adaptace Planety opic, která vznikla 33 let po původním snímku z roku 1968. Hlavního hrdinu si zde zahrál Mark Wahlberg. Po neúspěšných pokusech ve vesmíru, kdy se ztratí loď s šimpanzem Periklem, se kapitán Leo Davidson rozhodne jít hledat svého opičí druha. Při tomto pokusu však ztroskotá na planetě obývané polidštěnými opicemi, které utlačují lidské obyvatele. Brzy se však strhne konflikt mezi odpůrci lidí a aktivisty, kteří lidi brání. Jak to celé dopadne? A v čem je háček?

VELKÁ RYBA (2003)

Edward Bloom byl odjakživa vášnivým vypravěčem neuvěřitelných historek ze svého mládí. Tehdy ho jeho záliba v cestování zavedla na úžasnou výpravu okolo světa. V jeho epických příbězích nechybí obři, vlkodlaci nebo třeba zpívající siamská dvojčata. Se svými fantastickými historkami Bloom okouzlí každého, kromě svého syna Willa. Když však onemocní, jeho žena Sandra přinutí syna, aby se pokusil ke svému otci opět najít cestu.

MRTVÁ NEVĚSTA TIMA BURTONA (2005)

Ve své režisérské spolupráci s Mikem Johnsonem sleduje Burton příběh Viktora, mladého muže, který je vtažen do podsvětí, kde je oženěn s mrtvou nevěstou. Jeho skutečná nevěsta Viktorie na něj mezitím čeká ve světě živých. Postupně však Viktor zjišťuje, že ve světě mrtvých ani v žádném dalším neexistuje nic, co by ho udrželo odloučeného od jeho skutečné lásky. Animovaný snímek s prvky viktoriánského stylu a muzikálovým doprovodem Dannyho Elfmana byl dokonce nominovaný na Oscara.

KARLÍK A TOVÁRNA NA ČOKOLÁDU (2005)

Burtonova adaptace Karlíka a továrny na čokoládu patří mezi jedny z jeho kontroverznějších děl, které se nesetkaly s nejvřelejším kritickým ani diváckým přijetím. A to zvláště kvůli jeho pojetí oblíbené postavy Willyho Wonky, jehož zde ztvárňuje Johnny Depp. Mnozí fanoušci mají totiž zažitou verzi s Gene Wilderem jako Wonkou. I tak však jeho adaptace pohádky Roalda Dahla nabízí barvitý příběh o klukovi z chudé rodiny, který vyhrál zlatý kupon a podíval se za brány bájného cukrářství.

(Foto: Planeta opic – 20th Century Fox, Velká ryba – Columbia Pictures, Mrtvá nevěsta Tima Burtona – Warner Bros., Karlík a továrna na čokoládu – Warner Bros.)

SWEENEY TODD: ĎÁBELSKÝ HOLIČ Z FLEET STREET (2007)

Sweeney Todd se inspiruje stejnojmennou muzikálovou předlohou a sleduje titulního holiče, který se rozhodne vzít věci do vlastních rukou (doslova) a pomstít se lidem, kteří mu zničili život a odebrali manželku a dceru. A se zahlazením stop mu pomáhá pekařka paní Lovett – jejich byznysový model zkrátka nemůže být praktičtější: Todd do krve oholí své zákazníky a paní Lovett má chutnou náplň do svých masových koláčků.

ALENKA V ŘÍŠI DIVŮ (2010)

Kdo by neznal příběh Alenky v říši divů s Kloboučníkem, Bílým králíkem, kocourem Šklíbou nebo Srdcovou královnou a dalšími ikonickými postavami Lewise Carolla. Ty ožívají i v této Burtonovské adaptaci klasické pohádky, kde se na plátně opět střetávají Depp a Helena Bonham Carter (jde o jejich čtvrtou spolupráci s Burtonem). V roce 2016 se snímek dočkal i pokračování pojmenovaného Alenka v říši divů: Za zrcadlem. Za tím už však Burton režisérsky nestál, podílel se na něm pouze jako producent.

TEMNÉ STÍNY (2012)

Temné stíny sledují Barnabase mocného muže, který vystavěl velké město a panství Collinwood. Jeho báječný život končí, když zlomí srdce krásné čarodějce Angelique. Ta prokleje jeho rod, Barnabase promění v upírá a nechá jej pohřbít zaživa. V rakvi je uvězněn téměř 200 let, a když se konečně probudí, najde venku odlišný svět roku 1972 a poslední zbytky svého rodu. Barnabas je odhodlán vrátit své rodině zašlou slávu, to mu však maří při každé příležitosti jeho bývalá milenka. 

FRANKENWEENIE: DOMÁCÍ MAZLÍČEK (2012)

Animovaný Frankenweenie se inspiruje Burtonovým původním stejnojmenným krátkometrážním snímkem z roku 1984. Film je dojemnou pohádkou o chlapci a jeho psovi. Poté, co Viktor nečekaně přijde o svého milovaného pejska Sparkyho, rozhodne se osvojit si vědecké dovednosti, aby svého mazlíčka opět oživil – ovšem s několika drobnými úpravami. A podaří se mu to! Svoje podomácku sešité stvoření nejdříve skrývá, ale vše se zvrtne, když se Sparky jednoho dne dostane ven. Frankenweenie se řadí mezi další z Burtonových na Oscara nominovaných filmů.

(Foto: Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street – DreamWorks SKG, Alenka v říši divů – Falcon, Temné stíny – Warner Bros. Pictures, Frankenweenie: Domácí mazlíček – Walt Disney Pictures)

VELKÉ OČI (2014)

Ve snímku Velké oči zabředává Burton opět do světa biografií. Tentokráte má v hledáčku malíře Waltera Keana, který začátkem 50. let dosáhl neuvěřitelného úspěchu naprostou revoluci v komercionalizaci populárního umění se záhadnými obrazy tváří s velkýma očima. Bizarní a kolosální pravda však vychází najevo, když se zjišťuje, že za obrazy ve skutečnosti stála jeho manželka Margaret. V hlavních rolích se zde objevují Christoph Waltz a Amy Adams.

SIROTČINEC SLEČNY PEREGRINOVÉ PRO PODIVNÉ DĚTI (2016)

Příběh čerpá ze stejnojmenné knižní série, která se zaměřuje na Jaka. Tomu zanechá dědeček tajemné stopy, které poodhalují tajemství jiných světů a doby. Jake tak objeví kouzelné místo, známé jako Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti a postupně zjišťuje své propojení s tímto místem i to, že jen jeho vlastní a výjimečná „podivnost“ může zachránit jeho nové přátele.

DUMBO (2019)

Hrané adaptace animovaných klasik jsou v poslední době velmi moderní, a tak si jednu už před pěti lety vyzkoušel i Burton. Ten se ujal live action verze slavného příběhu o létajícím slonovi s velkýma ušima. Ve filmu se objevují Colin Farrell, Danny DeVito, Michael Keaton, Eva Green nebo Alan Arkin.

BEETLEJUICE BEETLEJUICE (2024)

Zatím posledním Burtonovým snímkem je očekávané pokračování Beetlejuice. V něm je zpátky Winona Ryder jako Lydia Deetz i Michael Keaton coby titulní Beetlejuice. Lydia se i se svou dcerou vrací do rodného domu a díky sledu nečekaných událostí je opět nucena spolupracovat s titulním chaotickým duchem. Jak tohle celé může dopadnout?

(Foto: Velké oči – The Weinstein Company, Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti – 20th Century Fox, Dumbo – Disney Enterprises, Inc. / Jay Maidment, Beetlejuice Beetlejuice – Warner Bros.)

BONUS: WEDNESDAY (2022)

A na úplný konec se sluší zmínit i Burtonův seriál Wednesday, který vznikl ve spolupráci s Netflixem. Pořad se zaměřuje na Addamsovu rodinu, a především jejich dceru Wednesday, která se ocitá v podivné soukromé škole s ještě zvláštnějším osazenstvem. Bude sem schopna zapadnout nebo bude podivná i ve světě podivných? Zábavný příběh z prostředí Addamsovy rodiny je protkán uspokojující detektivní zápletkou a v září 2025 by se měl pořad dočkat druhé řady.

Filmografii Tima Burtona si můžeme připomenout i skrze výstavu Tim Burton: Návraty, která je k vidění v Obecním domě až do konce září. Expozice nabízí historický průlet Burtonovou tvorbou a spoustu zajímavostí k jeho dílům.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací