60. sezónu Činoherního klubu otevře kultovní hra Hráči s Ondřejem Rychlým v hlavní roli

Jubilejní sezóna nabídne hned čtyři premiéry.

Po letních prázdninách se opět otevírají kamenná divadla. Činoherní klub letos vstupuje do své 60. sezóny. Diváci se tak mohou těšit nejen na oblíbená představení, ale také na premiéry, a to hned čtyři. Novou sezónu otevře nadčasová hra Nikolaje Vasilijeviče Gogola Hráči, ve které se představí Ondřej Rychlý, Jan Hájek, Martin Finger, Vasil Fridrich, Vladimír Kratina, Jakub Burýšek, Viktor Zavadil, Jan Dlouhý a Jiří Dlouhý.

V překladu Leoše Suchařípy a v režii Lukáše Brutovského budeme moci sledovat úspěšného falešného karetního hráče Ichareva (Ondřej Rychlý), který přijíždí do hotelu v nejmenovaném městě. Zde se potká s partou tří jiných hráčů, kteří možná hrají mnohem lépe, než by se na první pohled mohlo zdát.

„Ondřej Rychlý se jako Icharev ocitá v obklíčení herců téměř o generaci starších. Zajímavá paralela je, že i ve skutečném prostředí tohoto divadla je Ondřej někdo mladší, kdo tady hostuje, přichází zvenku a potkává se s domácí ‚partou‘ Martin Finger, Jan Hájek a Vasil Fridrich,“ svěřil se režisér Lukáš Brutovský. Jakou atmosféru hra novém nastudování nabídne, jsme mohli pár dní před premiérou vidět na v rámci tiskové konference.

Umělecký šéf Činoheráku Martin Finger, za pomoci videovzkazů jednotlivých režisérů, dále přiblížil, co nás v sezóně 2024/2025 ještě čeká: „Nejen dramaturgie samotná a výběr režisérských osobností, ale i další doprovodné akce v 60. sezóně odráží tendence dbát tradic a jména Činoherního klubu, a přitom být divadlem současným. Úkol to není lehký. Jubilejní sezóna v sobě bude mít v nahuštěné podobě vše, co dlouhodobě chceme obsáhnout. V dramaturgii autorské texty psané přímo pro nás, nové hry v českých premiérách i klasická dramata v současném kabátě. Herci a herečky, kteří spolu dříve nepracovali (nebo jen ojediněle), se na jevišti budou potkávat o něco víc a to je pro souhru souboru a nalezení vlastního rukopisu podstatné.“

V prosinci uvede režisér Tomáš Dianiška hru s pracovním názvem První dámy, v níž se v hlavních rolích objeví herečky Lucie Žáčková, Markéta Stehlíková, Sandra Černodrinská nebo Romana Widenková. O tři měsíce později nás čeká moderní adaptace Ibsenovy Hedy Gablerové  v režii Jiřího Havelky s Martou Dancingerovou v hlavní roli. Konec sezóny přinese inscenaci hry Thomase Vinterberga a Morgense Rukova s názvem Komuna v režii Ondřeje Sokola.

Jak budou Hráči vypadat, naznačuje fotogalerie z TK, kterou najdete i na našem FB profilu.

(Foto: Červený koberec)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací