Mezinárodní filmový festival ELBE DOCK je u konce, zná své vítěze a odhalil, co znamená tajemný výraz BOO

ELBE DOCK – ENDE DOCK? BOO!

V Ústí nad Labem a Drážďanech proběhl již 7. ročník Mezinárodního filmového festivalu ELBE DOCK. V průběhu festivalu byla udělena Cena Pavla Kouteckého. Poslední den patřil krátkometrážním snímkům ze střední Evropy (CENTRAL) a ze Skandinávie (NORDIC).

Cena Pavla Kouteckého se letos udělovala již po osmnácté. V kategorii celovečerních dokumentů zvítězil snímek Pochcánek režiséra Jana Huška. Vítězným filmem v krátkometrážní sekci se stal Ve tmě od Anety J. Zvláštní uznání ve stejné kategorii udělila porota snímku Pochybnost režisérky Adély Křižovenské. 

Poté se pozornost soustředila na přehlídku nejlepších kraťasů. Během slavnostního zakončení proběhlo i předání Cen ELBE DOCK. Poroty složené z filmových profesionálek pocházejících z Česka i ze zahraničí rozhodly o tom, že Cenu ELBE DOCK pro krátkometrážní film ze střední Evropy (CENTRAL) získala režisérka “Sabina” za svůj film Krev a kytky a Cenu ELBE DOCK pro krátkometrážní skandinávský film (NORDIC) získal snímek Studie o empatii režisérky Hilke Rönnfeldt. V Kategorii CENTRAL porota navíc udělila zvláštní uznání snímku Dom Strom režisérky Kataríny Gramatové.

To největší oznámení si nechal ELBE DOCK na samotný závěr. Už víme, co naznačovala tajemné otázka „ENDE DOCK?“ a termín BOO. Příští rok se můžeme těšit na novinku v podobě spojení dvou festivalů, a to Mezinárodního filmového festivalu ELBE DOCK a Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež Young Film Fest, z nichž vznikne festival s krátkým názvem BOO, který proběhne na podzim příštího roku.

“Jsem nadšený, že se podařilo oba festivaly vytvořit a realizovat. Ještě více se těším na velkou změnu, která nás čeká v příštím roce v podobě spojení toho nejlepšího z obou festivalů. Práce s diváky, nejlepší krátkometrážní filmy, programy zaměřené na kritické myšlení, mimo jiné také workshopy střihu a hudby zaměřené na pochopení významu, audiovizuální výchova pro všechny věkové kategorie od dětí až po seniory a mnoho, mnoho dalšího,” svěřil se ředitel festivalu ELBE DOCK Filip Kršiak.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací