David Švehlík a Judit Pecháček bok po boku ve snímku Wirbel. Natáčení právě začalo

Neobyčejný příběh o krajině a lidech.

Režisér a scenárista Tomáš Hubáček vstoupil do vod celovečerních hraných filmů. Snímek Wirbel o opuštěné spící krajině a lidech, kteří v ní hledají svůj domov i sami sebe, se právě začal natáčet. Hlavních rolí se chopili David Švehlík a Judit Pecháček.

Neobyčejný příběh o krajině a lidech nás seznámí s vyhořelým Martinem (Švehlík), který objeví ve zděděném domě staré mapy a záhadnou Agnes (Pecháček). Díky ní začne Martin pátrat po tajemství vyhnaných obyvatel Wirbelu a po rituálech, které krajinu po staletí chránily před probuzením sil, jež ji mohou nenávratně poškodit.

Pro režiséra a scenáristu Tomáše Hubáčka bylo klíčové najít ty správné lokace. Štáb s kamerou a herci se nakonec vypraví do Ústeckého a Plzeňského kraje a na Slovensko. „Příběhy samozřejmě stojí na dění mezi lidmi a pro mnoho režisérů je mizanscéna jen „kulisou“ pro toto dění. Já to mám naopak, fascinuje mě atmosféra míst a do nich zasazuju příběhy,“ svěřil se Hubáček a dodal: „Úžasná krajina Českého středohoří má na české poměry naprosto nezvyklý reliéf, ty stepní špičaté pahorky jsou jako z jiného světa. Svět Wirbelu je ale především zemí polí, sopečné vršky jsou jenom takové koření. Mojí ambicí je ukázat naši notoricky známou zemědělskou krajinu způsobem, který člověka uchvátí, omámí. Film jsme připravovali sedm let a lokace pro natáčení jsme hledali bez nadsázky celou tu dobu. To, co se nakonec dostane do filmu, je tedy taková špička ledovce. Děj se točí kolem poničených soch a křížů v polích. Během těch sedmi let nám mnoho z našeho pohledu „krásných“ lokací odpadlo, protože ty poničené památky lidé opravili. Pro nás to bylo špatně, ale jinak je to samozřejmě skvělá zpráva, která s konečným vyzněním našeho filmu dobře rezonuje.“

Kromě Davida Švehlíka a Judit Pecháček se dalších rolí chopili Martin Finger, Alexej Pyško, Markéta Coufalová nebo Milan Mikulčík. Premiéra v českých kinech je naplánovaná na říjen 2025. Jak bude snímek vypadat naznačuje několik fotografií z natáčení.

(Foto: Mimesis Film)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací