Young Film Fest zná své vítězné filmy, jsou to Cesta k zániku a Osmého dne

Speciální cenu si odnesl animák Jmenuji se Edgar a mám krávu.

Mezinárodní filmový festival Young Film Fest se rozloučil s posledním letošním návštěvníkem a rozdal ocenění. Navíc, festival krátkých filmů pro děti a mládež, který si nebere servítky a mluví o vhodných i nevhodných tématech otevřeně, smývá hranice mezi divákem a lektorem a bez přehnaných formalit pojímá filmovou výchovu tak, jak si jiní netroufnou, projde zásadní proměnou.

O tom, kdo si odnese Cenu Young Film Festu rozhodovala porota ve dvou věkových kategoriích. Mladí porotci 12 – 14 let vybrali animovaný snímek Osmého dne, který bodoval i na Mezinárodním filmovém festivalu v Palm Springs. Zvláštní uznání bylo vyjádřeno kraťasu Jmenuji se Edgar a mám krávu režiséra Filipa Diviaka, který ironicky vypráví příběh naivního, hodného starého mládence Edgara a jeho krávy.

Rozhodovali i o něco starší porotci. Porota ve věku 15 – 19 let přidělila Cenu Young Film Festu čtrnáctiminutové Cestě k zániku. „Jedním z důvodů, proč jsme se pro tento film rozhodli je určitě úžasná animace, která byla velice propracovaná, nicméně jsme se zároveň shodli, že se jedná o film, který neměl pouze krásný vizuál, ale i příběh, a obojí se hezky kombinovalo,” uvedla Porotkyně Ema Rymáčková.

Jak již bylo naznačeno, Mezinárodní filmový festival Young Film Fest se dočká významné proměny, a to spojení s Mezinárodním filmovým festivalem ELBE DOCK, který se konal několik let v Ústí nad Labem a Drážďanech. „Jsem nadšený, že se podařilo oba festivaly vytvořit a realizovat. Ještě více se těším na velkou změnu, která nás čeká v příštím roce v podobě spojení toho nejlepšího z obou festivalů. Práce s diváky, nejlepší krátkometrážní filmy, programy zaměřené na kritické myšlení, mimo jiné také workshopy střihu a hudby zaměřené na pochopení významu, audiovizuální výchova pro všechny věkové kategorie od dětí až po seniory a mnoho, mnoho dalšího,” prozradil ředitel Filip Kršiak.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací