15. ročník festivalu severské kultury Dny Severu prozrazuje svoje téma, kterým je „periferie“

Na periferii se ocitne Praha i Brno.

O slovo se hlásí již patnáctý ročník festivalu severské kultury Dny Severu, který pravidelně pořádá Skandinávský dům. Organizátoři odhalili ústřední téma letošního ročníku, kterým je „periferie“, a to v doslovném i přeneseném smyslu slova. Během festivalu, který probíhá až do 8. listopadu v Praze a Brně, se tak budou moci návštěvníci podívat na severský venkov, do vzdálených, řídce obydlených oblastí, k lidem na okraji společnosti i mezi příslušníky menšinových národů a subkultur. 

Hostem slavnostního zahájení 16. října v Praze bude islandský spisovatel, hudebník a vizuální umělec Örvar Smárason, který aktuálně v Praze pracuje na své nové knize. Pozvání přijal i spisovatel Miroslav Pech (básnická sbírka Ymiho lebka). Islandský literární večer se bude soustředit na jejich tvorbu, islandskou krajinu, odlehlost ostrovní severské země a tamní literární bohatství.

Tím ale výpis hostů nekončí. „Pozvání na letošní festival Dny Severu přijaly spisovatelky Lina Nordquist ze Švédska a Katja Kallio z Finska. Obě ve svých knihách vyprávějí o životě v řídce osídlených oblastech a rozplétají složité mezilidské vztahy, do kterých promlouvá i politická situace,“ přibližuje Jitka Jindřišková. Obě dámy se zúčastní hlavního literárního večera 31. října v Praze a 1. listopadu v Brně. Pozvání dále přijali Anna Sedláčková, překladatelka z norštiny Adéla Ficová či absolvent brněnské baltistiky a překladatel z finštiny v rozjezdu Martin Mokrý.

Chybět nebudou ani filmové projekce. V programu najdeme švédský dokumentární film Historjá – Stehy Sámů, dokument Šťastná země o Grónsku bez nánosu klišé a finskou komedii Heavy Trip.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací