Recenze Velký Pán: Vynikající dabing, originální písně a popkulturní odkazy dělají z loutkového filmu skvělou podívanou

Jeleňáci útočí!

Po více než devíti letech od uvedení loutkového filmu Malý Pán, který sklidil mezi diváky nečekaně pozitivní ohlas, přichází pokračování s názvem Velký Pán. Stojí za ním stejní tvůrci – konkrétně režisér Radek Beran a scenárista Lumír Tuček.

Hlavní postavou je opět Malý Pán, který vede spokojený život v lesní vesničce. Společně se svou milovanou Majolenkou provozuje kiosek a má kapelu s kamarády. Jejich pohodu naruší až zprávy o záhadných Jeleňácích, kteří ohrožují obyvatele lesa. Ochranu před nimi slibuje podivný doktor Zetek. Vesnici postupně zachvátí strach a panika. Kvůli tomu se Malý Pán bude muset vydat na náročnou záchrannou misi.

V první řadě je potřeba vyzdvihnout neuvěřitelně povedený dabing. Všichni do něj dávají úplné maximum, čímž velmi dobře dotváří charaktery jednotlivých postav. Téměř každého navíc poznáte na první dobrou. Nejvíce dabing prožívá Saša Rašilov, ale vynikající výkony předvádí také Barbora Poláková, Pavel Liška, Miroslav Táborský, David Novotný, Vladimír Javorský nebo Miroslav Krobot.

Na stejně kvalitní úrovni je také práce loutkoherců. Jednotlivé figurky jsou vyrobené z nejrůznějších materiálů a dělají i velmi jemné pohyby. Navíc se pohybují ve skutečném prostředí lesa, což vytváří zajímavý kontrast. Ačkoliv postavy nemají mimiku, nepřestanete zírat nad tím, jako moc díky detailní motorice a dabingu působí živě.

Hlavní zápletka se inspiruje děním ve skutečném světě.Hlavní zápletka se inspiruje děním ve skutečném světě. Konkrétně se tvůrci snaží upozornit na to, jak snadno současná média dokážou v lidech vyvolat strach. Zvlášť když je k tomu někdo cíleně využívá, aby je dostal tam, kam potřebuje. Apeluje se tak na to, aby lidé používali svůj rozum a nenechali se chytit do této pasti.

Většina postav ve filmu se objevila už v prvním díle. Společně žijí v lesním minisvětě, který má vlastní pravidla. Například v něm žijí pohromadě lidi a zvířata. Také mají vlastní názvy snad pro všechny potraviny a tekutiny, které v kiosku prodávají. Dávají si ředkvák nebo mrkvenku a u toho popíjejí mrkvoto či kedlubnoto.

V prvním díle putoval Malý Pán všude možně. Jeho téměř nekonečná cesta lesem skoro připomínala slavnou sérii Pán prstenů. Tentokrát je v tomhle ohledu pokračování o něco skromnější. Většina příběhu se odehrává ve vesnici a v tajemném sídle doktora Zeteka. Stejně jako v předchozím snímku i tady je cítit inspirace jinými celosvětově známými sériemi. Zmíním například Star Wars, Muži v černém nebo různé bondovky. Když pak doktor Zetek odhalí svou pravou tvář, může se někomu zase vybavit Red Skull z Kapitána Ameriky.

Pohádka Velký Pán vás s největší pravděpodobností hodně příjemně překvapí. I když na první dobrou rozhodně nepůsobí jako dílo, které byste museli vidět. Zvlášť u dětí mají loutkové filmy obrovskou konkurenci v animovaných snímcích, ve kterých se používají nejrůznější počítačové efekty. Jenže toto dílo je řemeslně tak dobře udělané, že vás postupně vtáhne do děje. Jen chvíli potrvá, než si zvyknete na všudypřítomné vlasce, které loutky rozhýbávají. Za velkou realističnost postav může především vynikající dabing. Na škodu nejsou ani originální písničky, které jsou velmi chytlavé. Velkým bonusem je také to, že film dokáže zabavit jak děti, tak dospělé. Pokud tedy přemýšlíte, na kterou novou pohádku se kouknout, tak s Velkým Pánem rozhodně nešlápnete vedle.

Nejvtipnější postavou je doktor Zetek, na čemž má zásluhu Pavel Liška, který ho dabuje.

Velký Pán (2024)
(Foto: Bontonfilm)

Vrací se stará známá partička kamarádů.

Velký Pán (2024)
(Foto: Bontonfilm)

Ve druhé půlce jde o překvapivě napínavou akční podívanou.

Velký Pán (2024)
(Foto: Bontonfilm)
80%

Velký Pán

Pohádka Velký Pán vás s největší pravděpodobností hodně příjemně překvapí. I když na první dobrou rozhodně nepůsobí jako dílo, které byste museli vidět. Zvlášť u dětí mají loutkové filmy obrovskou konkurenci v animovaných snímcích, ve kterých se používají nejrůznější počítačové efekty. Jenže toto dílo je řemeslně tak dobře udělané, že vás postupně vtáhne do děje. Jen chvíli potrvá, než si zvyknete na všudypřítomné vlasce, které loutky rozhýbávají. Za velkou realističnost postav může především vynikající dabing. Na škodu nejsou ani originální písničky, které jsou velmi chytlavé. Velkým bonusem je také to, že film dokáže zabavit jak děti, tak dospělé. Pokud tedy přemýšlíte, na kterou novou pohádku se kouknout, tak s Velkým Pánem rozhodně nešlápnete vedle.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací