Kuchařská kniha Hmyz na talíři byla zasypána červy
Cvrčky si vychutnáte nejlépe s vínem a moučné červy s pivem.
Patříte mezi hmyzožrouty? Mezi entomofágy? Šestice autorů tak trochu netradiční kuchařky Hmyz na talíři určitě ano. Doc. Ing. Marie Borkovcová, Ph.D., Ing. Martina Bednářová, Ph.D., Ing. Vladimír Fišer, cestovatel David Švejnoha a kuchaři Petr Ocknecht a Milan Václavík patří k propagátorům entomofágie u nás a snaží se široké veřejnosti ukázat, že hmyz je nejen prospěšný a zdravý, ale i chutný doplněk stravy. Jejich cílem není, abychom vyškrtly všechny ostatní pochoutky z jídelníčku, ale sem tam si život a pokrmy okořenili nějakým tím cvrčkem, sarančetem, švábem či potemníkem.
V Paláci knih Luxor, kde se kuchařka Hmyz na talíři křtila, se sešlo nejen mnoho ostřílených jedlíků hmyzu, ale i nespočet těch, kteří cvrčky ani sarančata nikdy neochutnali. Jakmile autoři knihu představili a chopili se sklenic přetékajících červy, začalo se i vařit. Všichni přítomní tak mohli ochutnat nejen kulinářský um Petra Ocknechta, ale hlavně právě ty kroutící se a skákající potvůrky, které jsou prý chutné a zdravé. Poté, co se na horkém másle začali do křupava opékat křehcí cvrčci, a knihkupectvím se začala linout lákavá vůně, pustili se do ochutnávání nejen dospělí, ale i malé děti.
Jak to na křtu netradiční kuchařky vypadalo, si můžete prohlédnout i ve fotogalerii na našem Facebook profilu.